Near-infrared kamerák – Magas érzékenység alacsony megvilágítás mellett

A NIR optimalizált (Near-InfraRed) kamerák használata meglehetősen gyakori a napelem gyártás és a közlekedési rendszerek területén, de a közelmúltban ez még költséges CCD szenzorok alkalmazását igényelte.
 
Az új CMOS technológia segítségével az infravörös közeli tartományokban kiterjeszthető a szenzorok érzékenysége. Ezt vastagabb szubsztrát réteg alkalmazásával biztosítják, ami lényegesen egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás a korábbi - CCD-knél alkalmazott - technológiához képest. Olyan alkalmazási területeken használható, ahol elvárás a magas érzékenység a "near-infrared" tartományban (850nm hullámhossz fölött). A technológiai újdonság kedvező árazást tesz lehetővé egy sor kimagasló érzékenységű gépi látás kamera esetében, így biztosítva szélesebb körű terjedésüket a piacon.

A NIR optimalizált Basler ace modellek (2 és 4 MP maximális felbontással) amelyek a CMOSIS szenzorjait használják (CMV2000 és CMV4000), maximális érzékenységük 40%-át képesek teljesíteni a 850 nm-es tartományban. A NIR optimalizálás nélküli változatokhoz képest ez kétszeres teljesítménynövekedést jelent. A Basler ace NIR kamerák elérhetőek Gigabit Ethernet és Camera Link interfésszel. Ezeket a kattintás után láthatja.

Mikor van értelme NIR kamerát használni? Önnek lehet-e rá szüksége saját alkalmazási területén?
Néhány alkalmazási területen egyaránt szükség van a nagy hullámhosszú és a látható fényben készített képekre a nagy kontrasztarányú képek készítéséhez. Az átlagos ipari kamerák ebben az esetben hamar a korlátaikba ütköznek. Az ilyen képek készítéséhez a megfelelő fényviszonyok biztosítása is elemi fontosságú, ami jelentős növekedéshez vezet a költségekben és a komplexitásban egyaránt. Az ehhez hasonló képvizsgálási feladatokat megoldó felhasználók számára jelenti a legnagyobb többletet a NIR-optimalizált kamerák használata (például közlekedési rendszerek, gyümölcs és zöldség minőség ellenőrzés valamint napelem gyártás területén).

Ha további részletekre kíváncsi, lépjen velünk kapcsolatba, kollégáink segítenek megvizsgálni és letesztelni, hogyan segít önnek a NIR optimalizált kamerák alkalmazása az ellenőrzés minőségének javításában.

Címkék: