Segítünk átállni CCD-ről CMOS-ra!

Mióta a Sony bejelentette a CCD szenzorok gyártásának befejezését, a felhasználóknak fontolóra kellett venni az átállást. A Basler válaszokat is kínál a témában legfontosabb kérdésekre:
 
Mikor kezdjem az átállást CMOS-ra?
Általánosságban bármikor el lehet kezdeni. Azonban a hamarabbi váltás az alkalmazás teljesítményét növelheti, a kamera költségeket pedig csökkentheti. Összességében egy gyors váltásnak mindenképp vannak előnyei. Másrészről nincs semmi sürgető ok, ha már CCD kamerát használsz, hiszen még hosszú éveken át elérhetőek lesznek. Mi azt ajánljuk, hogy hagyj időt rá, hogy kiszámold melyik döntés a kedvezőbb a te alkalmazásod esetén.
 
Mit kell figyelembe vennem a váltásnál?
Relatíve keveset. Gyakorlatilag nem okozhat problémát a megfelelő CMOS szenzoros kamera megtalálása. Az egyszerűség kedvéért érdemes egy ugyanolyan optikai formátummal rendelkező CMOS szenzort választani, mint a korábbi CCD-s kameráé volt. Ehhez használja a Basler kameraválasztóját. Ez a megoldás segít a cél gyors elérésében, minimális módosítással a rendszer kialakításában. A Basler minden új CMOS szenzoros ace kamerát a már megszokott 29 mm x 29 mm-es házban kínál, ami könnyű cserét biztosít szinte minden létező kamera esetére. Az új kamerák szintén jobb teljesítményű cserelehetőséget biztosítanak az analóg FireWire kamerák számára is, ahol a hely korlátok kritikus tényezők.
 
Mi a legfontosabb a legújabb CMOS szenzoros kamerák integrálása során?
Egy CMOS kamera CCD-t leváltó integrációja könnyebb a vártnál, különösen, ha a többi hardver és szoftver elem is megfelel az iparági standardoknak. Mivel a kameragyártók gondoskodnak a teljes szenzorintegrációról, beleértve a képminőség optimalizálást is, önnek csak az alábbi dolgokra kell figyelni a CMOS kamera kiválasztásánál:

  • A kamera pontos felbontásának meghatározása: a szükséges felbontás a képen láthatóvá tenni kívánt részletek méretétől függ
  • Szükséges interfész meghatározása: az interfész kiválasztása függ a szükséges kábelhossztól, sávszélességtől, frame rate-től, valós idejű megjelenítés követelményétől és rendelkezésre álló PC-től is. A Basler Interfész Tanácsadója segít megtalálnod a legjobb választást az alkalmazásodhoz.
  • Optika és világítás kiválasztása: A szenzor formátum változása magával vonja az optika cseréjét is. A Basler optikaválasztója ebben az esetben is a segítségedre van. Világítás telepítése vagy cseréje csak abban az esetben szükséges, ha az új szenzor érzékenysége eltér a korábbitól.
  • Szoftver és kameravezérlés integrációja: az olyan iparági standardoknak megfelelő kamerák, mint a GenICam, az USB3 Vision vagy GigE Vision az komplikációmentes integrációt biztosítanak

 
Milyen CMOS utódokat kínál ma a Basler portfóliója?
A Basler már korán megérezte a CMOS felé mutató trendet az ipari kamerák területén, és széles termékportfóliót kínál CMOS szenzoros kamerákból, többféle szenzorgyártó termékeit felhasználva. A közelmúltban két ace GigE és két ace USB 3.0 modellt szereltek a Sony legújabb IMX174 CMOS szenzorával. A szenzor 2,3 MP-es, GigE interfésszel 50 fps-re, míg USB 3.0-val 155 fps-re képes. Ez az erőteljes szenzor ajánlott választás a közlekedés, a mikroszkópia vagy gyógyászat területére. Ezen kívül több ace modell is az ON Semiconductor PYTHON szériájából val CMOS szenzorokkal került szerelésre, mely modellek elérik akár a 850 fps-t is, és ezen kívül kimagasló képminőségükkel nyűgöznek le. Az alábbi linken található táblázatban megtaláljátok, hogy az egyes CCD szenzoroknak mely új CMOS szenzorok feleltethetőek meg.
További kérdésekkel forduljon hozzánk továbbra is bizalommal.