Kamerák az orvoslásban: szemészet

A kameráknak már régóta biztos helyük van mindennapi életünkben. Ez nem csak az okostelefonok kameráira vagy a vakációkon használt digitális fényképezőgépekre vonatkozik. Az ATM gépek, az épületeket őrző biztonsági cégek, valamint a szemészek is már kamerákra támaszkodnak.

Az orvostudományban egyre nagyobb szükség van olyan speciális kamerákra, amelyek segítséget nyújtanak a tudósok, az orvosok vagy az ápolónők munkájához.

A mai modern orvosi központokban olyan diagnosztikai és terápiás módszereket alkalmaznak, amelyekhez beágyazott kamerákat is használnak. Most induló tematikus cikksorozatunkban ezeket a módszereket mutatjuk be.

 

A szembetegségek diagnosztizálása az elmúlt években egyre fontosabbá vált. A szembetegségek korai felismerése jelentősen növelheti a sikeres kezelés esélyeit, így a diagnosztikai eszközök fejlesztése kiemelten fontos. Ilyen eszköz lehet például a réslámpa. A név a rézsútos fénysugárra utal, amelyet a szem megvilágítására használnak. Ez az erős megvilágítás teszi lehetővé a további fénymikroszkópos vizsgálatokat. A legtöbb modern réslámpába (slit lamp) beépítve található egy digitális kamera, mellyel fényképeket vagy videókat rögzítenek a vizsgálat során. Ezt később a diagnózis felállításánál használják fel.

Az orvosok egy szemfenék kamerát használnak, hogy nagy felbontású fényképeket készítsenek a vizsgálatok során. Az újabb, hordozható modellek rendkívül könnyűek és kompaktak, ami a beágyazott gépi látás rendszernek köszönhető. A könnyebben hordozható készülékek jelentős segítséget nyújtanak az orvosok és a betegek számára, megkönnyítve ezzel a kórházon kívüli ellátást.