Kamerák az orvoslásban: laboratóriumi készülékek

A már korábban említett Basler egészségügyi központ harmadik emeletén a laboratóriumi berendezések széles gyűjteménye található. Ezek a kevésbé feltűnő eszközök valójában olyan élvonalbeli kamerákat tartalmaznak, amelyek kulcsszerepet játszanak a mérési folyamatban.

A fluoreszcens mérés az egyik legfontosabb alkalmazási területe ezeknek az eszközöknek. A vizsgálat magába foglalja az anyagok fehérjetartalmának meghatározását vagy más komponensek mennyiségének számítását. Minél több fluoreszkáló fényt érzékel a kamera, annál nagyobb a fehérjeszint az egyes mintákban. Az alacsonyabb fehérjeszintekkel rendelkező minták különösen nagy pontosságot/érzékenységet igényelnek a kameraérzékelőtől. A megfelelően kalibrált kamerák még az értékek pontos meghatározását is lehetővé teszik.

Amikor egy betegnél daganatot fedeznek fel elengedhetetlen, hogy pontosan diagnosztizálják a betegségét. Ennek fontos része a daganatszövet értékelése. Csupán ezután lehetséges a hatékony terápiás stratégia megtervezése és a gyógyítást segítő beavatkozások meghatározása. Régebben a szövetek keresztmetszetét mikroszkóppal vizsgálták a patológusok. A megállapítások alapján az orvos eldöntötte, hogy a sejtek egészségesek vagy kórosak. A mai digitális dia-szkennelés azonban egy teljesen új vizsgálati módot nyit meg. A szövet keresztmetszetét egy integrált nagyfelbontású kamera segítségével vizsgálják. Ezáltal a patológus már nem mikroszkóppal dolgozik, hanem inkább a nagy felbontású képeket vizsgálja a számítógépen. Ez az előrelépés nagy mértékben felgyorsítja a kezelés menetét és megkönnyíti a patológusok munkáját. Az orvos mostantól megjegyzéseket adhat a gyanús területekhez és megmérheti vagy szegmentálhatja a kép egyes pontjait. Emellett számítógéppel segített diagnosztika is használható a patogén struktúrák kimutatására.