Kamerák az orvoslásban: kutatások

A Basler orvosi központjának utolsó emelete a kutatások számára van fenntartva. Ez az általános klinikai tevékenységektől távol eső terület. Mivel azonban a trend az egyre kisebb kamerák felé tolódik az orvosi alkalmazásoknál is, ezért a központ ezen részén folyik a legtöbb munka.

Az utóbbi években a kutatók olyan tumor-specifikus antigéneket fejlesztettek ki, amelyeket a páciens testébe vezettek be, majd ezek a tumorhoz tapadtak. Ha ezek az antigének fluoreszcens markerekkel vannak összekapcsolva, akkor láthatóvá tehetik a tumort. Az egyik óriási probléma az, hogy a daganat kétdimenziós képe kevés információt nyújt a térszerkezetéről vagy térfogatáról. Ez arra késztette a kutatókat, hogy a biolumineszcenciás tomográfiában a térbeli képalkotásra összpontosítsanak. Az alkalmazásban öt kamerát is beépítettek egy O-alakú karra, amely körbe forog a vizsgált tárgy körül. Az öt kamera a különböző szögekből felvett képeket rögzít a mozgás során. Emellett megtervezték a 3D-s tumor modellt, amely egy olyan komplex rekonstrukciós algoritmus, amely működési elvében különbözik a számítógépes tomográfiától (CT).

Ez a képzeletbeli orvosi központ az elkövetkező években is nőhet, hiszen a kameráknak egyre nagyobb szerepe van az orvostudományban. Ahogy a cikksorozatból kiderült, a beágyazott kamerák már most kulcsfontosságú szerepet töltenek be az orvostudományban, és várhatóan egyre több alkalmazási területet fognak meghódítani.